FacebookTwitter

Blogs pēc datuma: 2015-04

Latvijas karavīrs. 12. raidījums

Jaunākajā raidījumā "Latvijas karavīrs": Kāpēc Latviju šķērsoja vairāk nekā 40 ASV militārās tehnikas vienības; Kā jaunieši devās pulkveža Oskara Kalpaka pēdās; Kā notiek ēku demontaža; Kā jaunsargus iedvesmo instruktors Normunds Pastars.

Jaunākajā raidījumā "Atceries Lāčplēšus!"

- pieminēs pulkvedi Oskaru Kalpaku, kurš gāja bojā 1919.gada 6.martā;- pastāstīs par vienu no Kalpaka bataljona karavīriem - leitnantu Pēteri Dambīti, kurš bija pirmais Latvijas brīvības cīņās kritušais latviešu karavīrs;- pastāstīs par apbalvojumiem - Svētā Jura krustu, medaļu, ordeni un zobenu, ar ko Pirmā pasaules kara laikā apbalvoti daudzi latviešu karavīri un vēlāko Lāčpleša kara ordeņu kavalieri.

14 pazīstami zīmoli, kuru izcelsme saistīta ar militāro nozari

No "M&Ms" konfektēm līdz "Makgaiverenei".

Boeing B-52 Stratofortress

1952.gada aprīļa vidū bumbvedēsj Boeing B-52 Stratofortress veica savu pirmo lidojumu.

Driftējošā bruņumašīna Ripsaw EV2

Drifta leģendas Kena Bloka cienīgi video!

Gaisa āķis

Gaisa āķa izmēģinājumi sākās pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, kad Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIA) un ASV Gaisa spēki mēģināja rast risinājumu problēmai, kā no sauszemes vai ūdens lidmašīnā iecelt karavīrus un kravu.

Pirmo reizi veic bezpilota lidaparāta degvielas uzpildi gaisā

Šajā nedēļā ASV Jūras kara flote pirmo reizi veica bezpilota lidmašīnas degvielas uzpildi gaisā. Uzpildes izmēģinājuma laikā lidaparāts X-47B pacēlās gaisā, pietuvojās un savienojās ar Omega KC-707 tankeri, uzņēma 1800 litrus degvielas, atvienojās un veiksmīgi atgriezās bāzē.

"Atceries Lāčplēšus!" aprīļa raidījums

- pieminot latviešu strēlnieku simtgadi, apmeklēs Daugavgrīvas cietoksni, kur 1915.gadā tika izveidoti apvienoto darba rotu bataljoni, kas ir latviešu strēlnieku bataljonu pirmsākums;- pastāstīs par ģenerāli Krišjāni Berķi, kurš ir viens no četriem latviešiem - visu triju šķiru Lāčplēša Kara ordeņu saņēmējiem;- Ikšķilē apciemos ordeņa kavaliera Ernesta Brasliņa dēlu; viņa ģimenē saglabājusies kafijas servīze, ko tieši Lāčplēša ordeņa kavalieriem bija iespējams pasūtīt Kuzņecova fabrikā;- Latvijas Nacionālajā vestures muzejā aplūkos, kādas 1920.gadā bija mākslinieku ieceres Lāčplēša Kara ordeņa metus zīmējot.

DARPA veiksmīgi izmēģinājuši "gudro lodi"

Lode spēj mainīt virzienu lidojuma laikā.

"Latvijas karavīrs" aprīļa raidījums

- kā 17. Pretgaisa aizsardzības bataljona zemessargi pilnveidoja savas iemaņas kaujas šaušanā;- kā šogad jaunsargi tika galā ar noslēguma testiem;- kā Rēzeknes jaunieši diskutēja par iesaisti valsts aizsardzībā;- kā notiek jauniesaukto karavīru apmācības NBS Kājinieku skolā.