FacebookTwitter

Blogs pēc datuma: 2015-09

"Latvijas karavīrs" 17.raidījums

Jaunākajā "Latvijas karavīrs" raidījumā:- kā Smiltenes novadā norisinājās "Zemessardzes patruļa 2015";- kā Ādažu poligonā notika kaujas inženieru speciālistu apmācība;- kādi uzdevumi bija jāveic Jūras spēku mācībās;- kā jaunsargi no Baltijas valstīm tika galā ar 18 kilometru garo pārgājienu.

Rīgas Aviācijas muzejs

Izveidotājs un direktors Viktors Talpa stāsta par Rīgas Aviācijas muzeju.  

Virsseržants Uldis Veliks stāsta par karavīru fiziskās sagatavotības pārbaudēm

Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona virsseržants Uldis Veliks stāsta par karavīru fiziskās sagatavotības pārbaudēm.

Elektromagnētiskās gaisa kuģu pacelšanās sistēmas testēšana

Aizgājušajā vasarā tikusi testēta elektromagnētiskā gaisa kuģu pacelšanās sistēma (EMALS) no aviācijas bāzes kuģiem. Paredzams, ka EMALS aizstās līdz šim izmantoto tvaika katapultas sistēmu, kuras pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. Veiktajos testos inženieri izmantoja prototipu, kura svars bija līdzīgs gaisa kuģim. Pēc pacelšanās tas aizlidoja teju simts metru attālumā.

B-52 darbībā

Skats no bumbvedēja B-52 bumbu lūkas mācību laikā virs neapdzīvotas salas Atlantijas okeānā.

Pirmā pasaules kara tanki

Šajā dienā pirms 99 gadiem kaujā pie Sommas upes Francijā pirmo reizi vēsturē tika lietoti tanki.

90 milimetru lielgabals pret iMac 5k

90 milimetru lielgabals pret iMac ar Retina 5k displeju.

Izpletņlēcējs gaisā atrisina Rubika kubu

Kāds britu izpletņlēcējs Pribramā, Čehijā, lēciena laikā veiksmīgi atrisinājis Rubika kubu.

Suņi - roboti militārajās mācībās

ASV Jūras kājnieki iemēģinājuši mācībās jauno "Boston Dynamics" ražoto suni - robotu, kas paredzēts kā asistents militārās operācijās. Iepriekšējais modelis, ko ražoja "Google", bija krietni lielāks un smagāks. Savukārt jaunais modelis "Spot" sver nedaudz vairāk kā 70 kilogramus, ir liela suņa izmērā un spēj pārvietoties dažādās vidēs. "Spot" ar pults palīdzību var vadīt no 150 metru attāluma. Tas spēj nest no līdz 68 kilogramiem smagu nastu.

RPG-7 prettanku granātmetējs pret 45 slāņiem ložu drošā stikla

Youtube kanāla "Crash Zone" veidotāji eksperimentā mēģinājuši noskaidrot, kā prettanku granātmetēja RPG-7 raidītais šāviņš caururbs 45 slāņu (40 centimetru) biezu ložu drošu stiklu rindu.

"Atceries Lāčplēšus!" septembra raidījums

Jaunākajā "Atceries Lāčplēšus" raidījumā:- apmeklēs Skultes un Liepupes kapsētas, kur Lāčplēšaa Kara ordeņa (LKO) kavalieriem uzstādītas piemiņas zīmes. Savukārt pie Beverīnas novada Trikātas kapsētas uzstādīts stends, kas stāsta par tur apbedītajiem LKO kavalieriem.- augusta sākumā Rīgas Brāļu kapos notika vērienīga pārapbedīšanas ceremonija. No ASV dzimtajā zemē atgriezās ģenerālis Jānis Lavenieks.- ir apritējuši 95 gadi kopš LKO dibināšanas, tāpēc atskatīsies uz notikumiem 1920.gada semptembrī.

AH-64 Apache

Aukstajam karam pieņemoties spēkā, NATO valstīm radās nepieciešamība ražot militāro tehniku, ar kuras palīdzību varētu aizsargāties no Varšavas pakta valstīs dominējošās Padomju Savienības.Šajā dienā pirms četrdesmit gadiem gaisā pacēlais pirmais prototips, kas kalpoja par pamatu helikopteram AH-64A Apache.